7 Eylül 2012 Cuma

Normal Doğum




Normal doğum anne karnındaki gelişimini tamamlamış bebeğin kendiliğinden vajinal yoldan dışarı çıkmasıdır. Doğumu izleyen yarım saat sonrasında plasenta dışarı atılır.

Avantajları

-Kadın bedeninin programlı olduğu, kendiliğinden, müdahalesiz doğal yoldur. Bebeğin sağlığı açısından en iyi doğum şeklidir.
- Doğumdan bir saat sonra emzirme gerçekleşmediği takdirde bebeğin emme refleksi kaybolmakta, çocuk daha sonraki emzirme deneyimlerinde emmede, memeyi tutmada zorluk yaşayabilmektedir. Normal doğumda anne doğumdan hemen sonra bebeğini emzirebildiği için sağlıklı bir emzirmenin de temeli atılmış olur.
-Vajinal kanaldan geçerken temas ettiği yararlı bakteriler bebeğin bağırsak florasını oluşturur. Bu da bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir, daha az alerjik olmasını sağlar. Aynı zamanda kabızlık, ishal, gaz gibi sorunları daha az yaşamasını sağlar.
- Boğum gibi sancılı bir süreç sonunda dünyaya geldiğinde yaşadığı değişimler travma yaratmadan annesi ile kavuşur. Bebeğin ruh sağlığı için güven duygusu geliştirebilmesi bakımından anneyle hemen kavuşmasını sağladığı için normal doğum daha faydalıdır.

Dezavantajları

-Doğum sırasında uzun süre sancı çekme olasılığı
-Epizyotomi uygulanması halinde oturma, tuvalete gitmede yaklaşık 10 gün zorluk çekme ve bu süre boyunca yara bakımının yapılması.
-Vajinada yırtıklar, deformasyona bağlı ileride görülebilecek idrar kaçırma vb sorunlar.


NORMAL DOĞUMDA KULLANILAN DESTEK YÖNTEMLER

Suda Doğum

Suyun rahatlatıcı özelliği kullanılarak ağrı kesici, anesteziye başvurmadan kadının doğum yapabilmesini sağlama amaçlı normal doğumdur. Normal doğumun vücut ısısındaki su dolu bir küvet, havuz, şişme bir leğen vb bir şeyin içinde gerçekleştirilmesidir.

Avantajları

-Annenin suda rahatlama yoluyla daha az ağrı çekerek normal doğumu gerçekleştirmesi
-Ağrı kesici, anestezi  kullanılmaması

Dezavantajları
- Doğum yapılan suda bebek enfeksiyon kapabilir.


Epidural Anestezi ile Normal Doğum

Ağrısız Doğum olarak bilinen bu yöntemde anne adayına epidural aralıktan bir kateter yardımıyla anestezi verilmesiyle rahim kasılmalarına bağlı ağrı hissini ortadan kaldırarak normal doğumun gerçekleştirilmesi işlemidir.

Avantajları

-Bu yöntem de suda doğum gibi annenin daha az ağrı çekerek doğumu gerçekleştirmesine yardımcı olur.
-Bebek normal yolla dünyaya gelmenin avantajına sahiptir.

Dezavantajları

-Doğum sırasında tansiyonun düşme olasılığı
-Doğumdan sonra bir kaç gün süren baş ağrısı.
-Doğum esnasında bulantı hissi olasılığı
-Doğumun uzaması halinde bebekte kalp ritminde sorunlar oluşması olasılığı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder