8 Eylül 2012 Cumartesi

Yemek yemeyen çocuklar için öneriler







Çocuklarda iştahsızlık ve yemek seçme anne baba için sıkıntı verici bir durumdur. Her öğünün çatışma ile atlatılması çocuğu ve ebeveyni gerilim içinde bırakır. İştahsız çocuğa karşı sinirli, sert, dayatmacı bir tutum içinde olmak yarar getirmeyeceği gibi çocuğun agresiflik, inatçılık, hırçınlık gibi olumsuz özellikler kazanmasına da neden olabilir.

Çocuğun yemek problemleri ile annenin tek başına ilgilenmesi yerine anne baba birlikte ilgilenmelidir. Anne ve baba olarak çocuğunuzun yemek yemeyişinini nedenlerinin neler olabileceğini bulmaya çalışın. Bu nedenleri ortadan kaldırmak için birlikte çözümler üretmeye çalışın.

Aşağıdaki önerileri de çözümün bir parçası olarak uygulayabilirsiniz.

  1. Çocuğunuza öğünler arası abur cubur vermeyin. Yemeğini yarım braktıysa, çeşitli atıştırmalıklar çikolata ve abur cubur vermeniz sonraki öğünde tok olmasına neden olur. Bu da yemeği yemeyeceği anlamına gelir. 

  1. İki öğün aynı yemekleri vermeyin. Örneğin öğle yemeğinde fasulye, pilav, cacık verdiyseniz akşam da aynı yemeği vermeniz halinde çocuğunuz yemeğe ilgisini kaybedebilir.

  1. Alternatifleri deneyin. Unutmayın sizin de sevmediğiniz, ağzınıza koymadığınız yiyecekler olabilir. Çocuğunuz bir besin türünü seçiyor diye baskı yapmayın, zorlamayın. Bu sadece o besinden daha fazla tiksinmesine neden olabilir. Bir süre  o besini vermeyin ve farklı bir kaynaktan ihtiyacını karşılayın. Epey bir zaman geçtikten sonra çocuğunuzun sevmediği besini az miktarda başlayarak tekrar deneyebilirsiniz.  Çocuğunuz peynir yemiyorsa süt ve yoğurttan kalsiyum, protein ihtiyacını karşılayabilirsiniz. C vitamini için verdiğiniz portakalı yemiyorsa günde bir adet kivi veya onu da yemiyorsa küçük bir kase çilek de c vitamini ihtiyacını giderebilir. Kırmızı et yemediği zamanlarda protein ve demir ihtiyacını balık ve tavuk da aynı oranda sağlamaktadır.

  1. Sevmediği yemeği, farklı bir pişirme yöntemiyle deneyin. Örneğin zeytinyağlı kereviz yemiyorsa, beşamel sosla fırına verip pişirmeyi deneyin. Belki çocuğunuz kerevizi salata olarak sevecektir. Ispanağı sevmiyorsa yumurtalı veya börek olarak deneyebilirsiniz.

  1. Sevmediği gıdaları yemeğin içine gizleyerek verebilirsiniz. Örneğin et yemiyorsa çorbalarına et suyu veya kıyma koyup blenderdan geçirip verebilirsiniz. Sevdiği bir yemekle birleştirebilirsiniz. Örneğin makarna seviyorsa eti kıyma olarak domatesle bolonez sos yaparak verebilirsiniz.

  1. Pişirdiğiniz yemeklerdeki gıdaları alabilmesi için yemek sırası olarak en besleyici olanını tabağına koyun, daha az besleyici değeri olanları en sona koyabilirsiniz. En azından doyduğunda daha az besleyici olan yemekler tabağında kalabilir.

  1. Çocuklar yemeklerin görünüşünden etkilenirler. Sadece görünüşüne bakarak bir emeği isteyebilir veya reddedebilirler. Denemek istemediği yemeği yiyebilmesi için basit taktikler deneyebilirsiniz. Mesela ayırdedeceği yemeği yedirebilmek için o yemeğin olduğu gün çok sevdiği bir yemeği de beraberinde pişirebilirsiniz. Yemek sırasında sevdiği ve sevmediği yemekleri görmesini sağlayın. Yemeğe en az ilgi duyduğu yiyecekten  başlayın. En son sıraya koyduğunuz sevdiği yemekleri yiyebilmek için tabağına ilk konulanları da yiyecektir.  

  1. Çocuğunuzun yemeğini küçük tabağa koymayın. Bir porsiyon sebze yemeği küçük tabakta gözüne daha çok görünür. Oysa büyük bir tabağın içinde aynı miktar yemek daha az görüneceğinden çocuğunuz yemeğin yiyebileceği kadar veya daha az  olduğunu düşünecektir.

  1. Çocuğunuzun acıkması için açık hava aktiviteleri yararlıdır. Evin dışında veya parkta açık havada tüm bedenini kullanarak oynayan çocuklar çabuk acıkırlar. Çocuğunuzun evde fiziksel aktivasyon yönünden pasif kalacağını ve bunun da iştahına olumsuz etki yapacağını unutmayın. 

  1. Çocuğunuz tek başına yemek yemektense aileyle  veya o an evde kim varsa beraber yemek yemesi, yemek esnasında televizyon açılmaması yemeğine odaklanmasını kolaylaştırır.

  1. Yemek esnasında çocukla inatlaşmayın. Çocuğunuz kişiliğini korumak, direktif almamak için inatla hayır diyebilir. Bunun yerine yenilecek yemeği  bir seçenekle sunun. Örn: “Bu dolma yenilecek” demek yerine “Yoğurdu dolmanın üzerine mi dökeyim yoksa yanına mı koyayım”  diyerek yemeğin yenileceğini dolaylı yoldan belirtebilirsiniz. Diğer  yandan çocuğunuza seçme hakkı vermiş ve inatçılık yapmasını da engellemiş olursunuz. 

  1. Yemek yedikten sonra çocuğunuzu aferin, bravo gibi sözler veya çikolata  gibi aburcuburlarla ödüllendirmeyin. Çocuğunuz yemeği algılamak yerine ödülü düşünür her defasında. Aynı şekilde yemeyen çocuğu cezalandırmak, sofradan kalkmasını, odasına gitmesini söylemek de doğru değildir. Çocuk sofradan kendisi kalkmak isterse buna izin verebilirsiniz. Çocuğunuz sofradan kalktığında bir sonraki öğüne kadar atıştırmalık veremeyeceğinizi bunu kabul ediyorsa sofradan kalkabileceğini bun konuda biraz düşünüp kararını size bildirmesini isteyebilirsiniz. Eğer sofradan doymadan kalkan çocuğunuz bir sonraki öğüne kadar beklerse acıkacak ve kendiliğinden yemek isteyecektir. Anne ve babanın tek yapacağı iki öğün arasında atıştırmalık vermemektir. Bir kaç kez bu deneyimi yaşadıktan sonra aç kalmamak için öğünlerini bitirmesi gerektiğini kavrayacaktır. Maalesef bir çok anne baba çocuğunu bir şekilde eline muz, çikolata sürülmüş ekmek, tost, cips vererek veya zoraki öğünü yedirerek beslemekte olduğundan çocuklar açlık duygusunu tanımamaktadır. Bu durumda çocuk yemeği açlığın giderilmesinin verdiği haz duygusu eşliğinde yememekte, damak tadı geliştirememektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder